omáčka -y -čok ž. hustejší tekutý pokrm podávaný obyč. k hlavnému jedlu: chrenová, rajčinová o.; roštenka s tatárskou o-ou;
pren. nepodstatné, bezobsažné slová (pridané k niečomu)
● expr. nechať niekoho v o-e v ťažkej situácii;
omáčkový príd.: o-á misa
omáčka -ky -čok ž.
omáčka -ky -čok ž. 1. ▶ hustejší polotekutý pokrm podávaný k hlavnému jedlu: chrenová, kôprová o.; kyslá smotanová o.; hustá, riedka o.; jemná krémová o.; fazuľová, šošovicová, zemiaková o. prívarok; zelenina so syrovou omáčkou; hovädzí plátok v pikantnej omáčke; postup pri príprave omáčok; variť, miešať, ochutiť omáčku; Michal nejedával ani ryžu, ale jeho najobľúbenejším jedlom bola plnená paprika a knedle s rajčinovou omáčkou. [D. Dušek] ▷ kuch. bešamelová omáčka svetlá základná omáčka, na masle nahriata múka zaliata mliekom; holandská omáčka jemná žltá omáčka zo žĺtkov, smotany a masla ochutená citrónovou šťavou 2. ▶ tekutý al. polotekutý prípravok na dochutenie pokrmov, obyč. vyrábaný priemyselne: sójová o.; kúpiť rybaciu omáčku; pridajte tri kvapky worcesterskej alebo tabaskovej omáčky ▷ potrav. tatárska omáčka omáčka z majonézy, do ktorej sa pridáva korenie a zelenina, najčastejšie nadrobno nakrájané sterilizované uhorky a papričky, dochucovaná octom a horčicou 3. hovor. expr. ▶ prázdne, bezobsažné slová al. časti hovoreného al. písaného prejavu: hovor k veci, na omáčku nie som zvedavý; Z tých bufetov, ktoré tam chceš ospievať, asi reklamu ťažko vyrazíš, – ironicky poznamená Jakub, ktorého sa dotklo, že má dodať len lyrickú omáčku. [A. Baláž]
omáčka hustejší tekutý pokrm podávaný obyčajne k hlavnému jedlu: mäso s omáčkou • prívarok • prívar (omáčka zo zeleniny alebo strukovín) • dressing (studená omáčka) • subšt. al. zastaráv.: sós • zós
omáčka, -y, -čok ž. hustejší tekutý pokrm, pripravený (obyč. zo zeleniny) k mäsu a iným jedlám, prívarok: chrenová, fazuľová, zemiaková, kôprová, cesnaková, paradajková, tekvicová o.; hustá, riedka o.;
pren. hovor. expr. nepodstatná, sprievodná, nezávažná časť nejakého hovoreného al. písaného prejavu
● hovor. byť v o-e v ťažkej, nepríjemnej situácii; dostať, voviesť niekoho do o-y, dostať sa do o-y do nepríjemnej situácie; vyviaznuť z o-y z nepríjemnej, ťažkej situácie;
omáčkový príd.: o-á misa na omáčku
omáčka ž. csl, miest. zried. hustejší tekutý prívarok k mäsu a iným jedlám: U náz zme šeci ľúbeľi ľen omáčke zo smetankou (Pukanec LVI); Mali zme hlinené hrnce, f tén sa varila poléfka aj omáčka (Častá MOD); Muka še spraži na žolto, da še voda a je to jag omačka (Rozhanovce KOŠ) L. žihľavová omáčka (Pečenice LVI), vajcová omáčka (Lišov KRU), paradajková, chrenová, kuoprová, uhorková, agrašová omáčka (Pukanec LVI), brúsnicová omáška (Rochovce ROŽ), krumplová, dziňová omáčka (Lamač BRA), burginová omáčka (Siladice HLO), fazulová omáčka (Lukáčovce HLO), strovová omáčka (Kostolná TRČ), hríbová, ščavíková, cibulová, česneková omáčka (Stráže n. Myj. SEN); hrušková, sliuková, šťípková omáčka (Súlovce TOP) - druhy omáčok podľa základnej použitej suroviny; šťiaľová omáčka (Pečenice LVI) - šťaveľová; čérná omáčka (Štefanov SEN) - zakáľačková z krvi; zajačá omáčka (Bučany HLO) - z výpeku zo zajaca; koníčková omáčka (Červeník HLO) - z farebnej fazule; pajšlová omáčka (Brodské SKA) - z vnútorností; hrncová omáčka (Brodské SKA) - so zemiakmi; smetanová, panáčkofská omáčka (Brodské SKA) - sviatočná (pre vzácne návštevy al. osobnosti); chupatá omáčka (Brodské SKA) - s kapustou F. omáčka človek (Bošáca TRČ) - rozmaznaný; to biu̯ piekní chu̯ap, jak kebi sa z omáčki vitáheu̯ (Vajnory BRA) - o peknom mužovi; rajščáková omáčka (Brodské SKA) - žart. menštruácia
omáčka ž hustejší tekutý pokrm, do ktorého sa namáča chlieb al. sa používa ako príloha k mäsu a k iným jedlám, prívarok: k pečenyam se pridawagj na misstičkach neb octowjch nadobkach omačky, ssalat, retkewe (KoB 1666); embamma: omáčka (NP 17. st); embamma: ňegaká zasmážaná dobrég chuti poléwka nebo omáčka; intinctus: omáčka, omačanj, omočenj, pomáčenj (KS 1763); po polívce všeliké kaše, omáčki, husťenini (BR 1785) P. atpn Omaczka (v H. Mičinej 1570); -ový príd: šalky omačkove (ORAVA 1796) na omáčku