mäso -a mias s.
1. mäkké časti živočíšneho organizmu (sfarbené do hnedočervena); táto hmota použ. ako potrava: zarezať si do živého m-a; surové, chudé m.; hovädzie, hydinové m.; balíčkované m.; variť, piecť, údiť m., chovať hydinu na m.; živé, divé m. nadmerne vyvinuté tkanivo; publ. obchod s bielym m-om vyvážanie žien a detí do cudziny na nútenú prostitúciu
2. hovor. dužina: šťavnaté m. slivky, hrušky
● (človek) z m-a a krvi, kostí s ľudskými chybami; lacné m., riedka polievka; (ne)byť na m. (ne)mať rád mäso;
mäsový príd.
1. vyrobený z mäsa: m-á polievka, konzerva
2. súvisiaci s mäsom: m. priemysel; m-á múčka umelé hnojivo; m-á farba červená ako mäso
3. hovor. byť mäsový mať rád mäso;
mäsko -a s. zdrob. expr.;
mäsisko -a s. zvel. množstvo mäsa al. tvrdé mäso
mäsový -vá -vé príd.
mäsový -vá -vé príd. 1. ▶ súvisiaci s mäsom, požívateľnou časťou niektorých zvierat; vyrobený, pripravený z mäsa ako pokrm: mäsová hmota, plnka, zmes; m. vývar, bujón; mäsová polievka; m. nákyp; mäsové guľky, knedličky; mäsová šťava; mäsové závitky; mäsové pirohy plnené mäsom; mäsové konzervy; dávať prednosť mäsovým pokrmom; zbiera recepty na mäsové špeciality 2. ▶ súvisiaci s mäsom, so spracovaním mäsa vo veľkom: m. priemysel; skladovanie mäsových výrobkov, prípravkov; m. mlynček; mäsová úžitkovosť ošípaných; chovatelia mäsových plemien dobytka □ zootech. mäsová múčka produkt spracovania živočíšneho odpadu používaný do r. 2001 na prikrmovanie hovädzieho dobytka, ošípaných i hydiny 3. ▶ majúci farbu čerstvého mäsa, mäsovočervený: opál mäsovej farby ◘ fraz. hovor. byť mäsový (o človeku) mať rád mäso
červený ktorý má farbu krvi: červené ruže, červené pery • krvavočervený • krvavý • jasnočervený (s jasným odtieňom): krvavočervené, krvavé večerné zore; jasnočervená sukňa • bledočervený • svetločervený • slabočervený (s bledým odtieňom): bledočervený, svetločervený, slabočervený rúž • ohnivočervený • ohnivý (ako plameň): ohnivočervené, ohnivé vlasy • žltočervený (červený do žlta): žltočervené jablká • zlatočervený (červený do zlata): zlatočervená žiara • pomarančovočervený • oranžovočervený (s oranžovým odtieňom): pomarančovočervené, oranžovočervené pouličné svetlá • tehlovočervený • tehlový (červený ako tehla): tehlovočervené, tehlové sfarbenie • paradajkový • rajčinový • rajčiakový (červený ako paradajky) • mrkvový • mrkvovočervený (červený ako mrkva) • rumelkovočervený • rumelkový (červený ako rumelka): rukavice rumelkovočervenej, rumelkovej farby • koralovočervený • koralový (červený ako koral): koralovočervené, koralové sklo • karmínovočervený • karmínový (červený ako karmín) • malinovočervený • malinový (červený ako malina): malinovočervené, malinové pery • jahodový (červený ako jahoda) • čerešňovočervený • čerešňový (červený ako čerešne) • višňový (červený ako višne) • hrdzavočervený • hnedočervený • gaštanovočervený • hrdzavý • ryšavý (červený do hneda): hrubé hrdzavočervené, hnedočervené, gaštanovočervené, hrdzavé, ryšavé vrkoče • mäsovočervený • mäsový (červený ako čerstvé mäso) • medený (červený ako meď): medené vlasy • sýtočervený • živočervený • tuhočervený • tmavočervený • kniž. temnočervený (s výrazným tmavým odtieňom) • cviklovočervený • cviklový (s tmavým fialovým odtieňom): cviklovočervená, cviklová šatka • granátový (červený ako polodrahokam granát) • rubínový (červený ako drahokam rubín) • pivonkový (červený ako pivonka) • šarlátový • purpurový • purpurovočervený • kniž. nachový (červený ako purpur): plášť šarlátovej, purpurovej, nachovej farby • vínovočervený • vínový • hovor. bordový • neskl. bordó (červený až do čierna) • červenastý • červenkastý • červenavý • červenkavý (trocha červený) • načervenastý • načervenkastý • načervenavý • načervenkavý: červenasté, červenkavé, načervenkavé lístie • kniž. al. poet.: zabronený • zapálený: zabronené lupienky kvetov (Figuli), zapálené puky (Švantner) • kniž.: brunátny • rumenný • expr.: červenučký • červenušký • červenunký (úplne al. príjemne, pekne červený)
p. aj sčervenený
mäsový p. červený
mäso, -a, mias str.
1. svalové časti živočíšneho organizmu, používané obyč. ako potrava: hovädzie, bravčové, teľacie, konské, kuracie, rybacie m.; surové, varené, pečené, mrazené, údené m.; chudé m. bez tuku (op. tučné); ľahké, biele m. teľacie al. z hydiny; ťažké mäsá bravčovina, divočina pikantne pripravená; chovať (napr. husi) na m.; hovor. živé m. otvorená rana
● človek z m-a a krvi skutočný, nie bez chýb; postava bez krvi a m-a neživotná (napr. v románe); slová ukované z mäsa a krvi (Urb.) burcujúce; lacné mäso, riedka polievka (prísl.) zo zlého materiálu nemožno vytvoriť kvalitný výrobok;
2. hovor. dužnatá hmota plodov, dužina: jablko s chutným m-om;
3. typ. slang. stĺpik olova, na ktorom je odliatok písmena;
1. z mäsa vyrobený: m-é výrobky, konzervy; m-á polievka;
2. s mäsom súvisiaci: m-é hospodárstvo, m. priemysel; m-á múčka druh organického umelého hnojiva; m-é plemeno dobytka chované na mäso;
3. červený ako mäso, mäsovočervený: m-á farba;
mäsko, -a str. zdrob. expr.;
mäsisko, -a str. zvel. expr. hlavne o starom, tvrdom mäse i o veľkom množstve mäsa
mäsový príd. 1. csl pripravený z mäsa: Ďumbier, oriešťeg a muškátoví kvet sa dávav do mesovej polievki (V. Maňa VRB); Uš sa variu̯a zas masová poléfka (Hlboké SEN); mesovi sirek (Rozhanovce KOŠ) 2. slúžiaci na spracúvanie mäsa: Keď naší kúpeľi mesoví mľinčok, ňemuseľi zme už meso sekaluvať (Pukanec LVI); Massoví mlineg dobre zemele masso (Trakovice HLO) 3. mäsitý, s hustou dužinou (o ovocí): massové hrozne (Hor. Lovčice TRN); massové hrozná (Šintava ŠAĽ)