kysnúť -e -ú -sol nedok.
1. stávať sa kyslým: mlieko k-e; jedlo v teple k-e kazí sa; víno k-e octovatie
2. (o ceste) pôsobením kvasníc stávať sa kyprým: dať koláč k.
● expr. k. doma nechodiť nikde
kysnúť -sne -snú -sni! -sol -sla -snúc -snúci -snutie nedok.
kysnutie -tia s. 1. ▶ (obyč. o mlieku a mliečnych výrobkoch) proces nadobúdania kyslej chuti a vône cieleným pôsobením fermentov, enzýmov: k. sladkej smotany; mlieko vhodné na domáce k.; baktérie mliečneho kysnutia; na konci kysnutia sa do mlieka pridáva acidofilná kultúra 2. ▶ (o ceste) proces zväčšovania objemu, kyprenia a nadľahčovania pôsobením kvasníc: prípravok, zmes na rýchle k. cesta; k. potrvá vyše hodiny; teplo podporuje k.; Pôvodne sa na kysnutie chlebového cesta používali zvyšky cesta, ktoré sa rukami šúchalo tak dlho, kým sa nerozpadlo na drobné kúsky. [ER 1997] 3. ▶ nadobúdanie kyslej chuti a vône pôsobením procesu nežiaduceho kvasenia: pri kysnutí sa na kapuste utvorí pena ▷ ↗ i kysnúť
kysnúť -sne -snú -sni! -sol -sla -snúc -snúci -snutie nedok. 1. ▶ (o mlieku a mliečnych výrobkoch) cieleným pôsobením fermentov, enzýmov nadobúdať kyslú chuť a hustnúť: smotana sa dáva k. do tepla; mlieko kysne vo fľaši 2. ▶ (o ceste) pôsobením kvasníc zväčšovať svoj objem, stávať sa kyprým, nadľahčeným: cesto nechce k.; vytvarovaný bochník poprášime múkou a dáme k. na teplé miesto; koláč má k. 30 minút; pren. expr. v poslednom čase nejako kysne priberá, tučnie 3. ▶ pôsobením nežiaduceho kvasenia nadobúdať kyslú chuť a vôňu: víno, kompót kysne octovatie; jedlo v teple rýchlo kysne 4. hovor. expr. (kde) ▶ byť na jednom mieste, zdržiavať sa, čakať, obyč. dlho, nečinne: celý deň kysne doma; hodinu kysol pred kinom ▷ dok. k 1, 3 ↗ skysnúť, k 2 ↗ nakysnúť, vykysnúť
nakysnúť -sne -snú -sol -sla -snúc -snutý -snutie dok. 1. ▶ (o mlieku a mliečnych výrobkoch) pôsobením fermentov a enzýmov nadobudnúť kyslú chuť a mierne zhustnúť, trocha skysnúť: smotana nakysla; nechať mlieko n., mierne ho zohriať a urobiť z neho tvaroh 2. ▶ (o ceste) pôsobením kvasníc zväčšiť svoj objem, stať sa kyprým, nadľahčeným: dať cesto na teplé miesto n. ▷ nedok. k 2 ↗ kysnúť
kvasiť (sa) 1. pôsobením mikroorganizmov meniť svoje vlastnosti: kapusta, víno sa kvasí v sude • kysnúť (o ceste): koláč kysne • kýšiť sa (stávať sa kyslým): mlieko sa kýši • octovatieť (stávať sa kyslým ako ocot): víno octovatie • brznúť (o mlieku)
2. p. hnisať 3. p. vrieť 2 4. iba kvasiť p. konzervovať
kysnúť p. kvasiť (sa) 1
kysnúť, -ne, -nú, -sol nedok. kvasiť sa, byť v kvase, stávať sa kyslým al. (o ceste) kyprým: víno, mlieko kysne; cesto kysne, kysnutý koláč, kysnuté cesto, kysnuté knedle; pren. hovor. expr. kysne doma sedí, nikam nejde; Voľakedy svet kysol na mieste (Heč.) nehýbal sa;
dok. skysnúť, nakysnúť, vykysnúť
kysnúť i kýsť nedok. 1. strsl, zsl, čiast. vsl kvasiť sa, stávať sa kyslým (o mlieku, víne ap.): Toho roku nám voľákosi pomali kisla kapusta (Lazany MAR); Dva mesa̋ce kisňe kapusta f bočke (Krivá DK); Burčág_e, ked víno kisne a je rozbúrené (Bojničky HLO); Dva tižňe kiśňe (kapusta) f chiži a už ju bereme do piuňici (Sokoľ KOŠ); Práda, ke_to (mláto) zostáva kísť, tak ono potom oňďí, tak zbarví (Mokrý Háj SKA) 2. strsl, zsl stávať sa kyprým pôsobením kvasníc (o ceste): Cesto kislo vo vahaňe na ťeple (Krivá DK); Potom sa cesto pekňe zakrilo a ňehalo sa na koriťe kisnúť (Slovany MAR); Na slamienkach kislo (cesto), kím sa pedz ňevikúrila (Lišov KRU) F. to perie jakobi kislo (Návojovce TOP) - akoby zväčšovalo objem 3. lipt expr. nebyť v činnosti, hlivieť: Nekisni tolko s tou robotou! (Likavka RUŽ)
kýsť p. kysnúť
kysať p. kysnúť
kysnúť ndk prechádzať procesom kvasenia, kvasiť: bazilika vsussena do musstu neb pywa dana, aby w nem kislo (MT 17. st); wino kisnje w sudoch; tepla wlchkost w kisnuti cesto zdwichne (PR 18. st); zelini prikry dessticžku a polož na nu kamen, aby se, kdiž budu kisnuty, nezdwyhli (NN 18. st)