krkovička -y ž. prerastené mäso z krčnej časti brava: údená k.
krkovička -ky -čiek ž.
krkovička -ky -čiek ž. ▶ prerastené mäso zo šije a z prednej časti chrbta ošípaných: bravčová k.; údená k.; pečená k. s knedľou a kapustou; k. s kosťou, bez kosti
krkovička, -y, -čiek, zried. i krkovica, -e, -víc ž. prerastené mäso zo šije ošípaných
krkovica i krkovička ž. (karkovička) miest. csl mäso z krku brava: Daj viacej krkovice do tlačenki! (Lipt. Hrádok LM); Krkovicu zaúďime, prerasťené úďené lúbime kapusťe (Návojovce TOP); Krkovička je začiatok krku s prasaťa (Dol. Kubín); Krkovičku zme neviúdzili (Vaďovce MYJ); No a u ňedzeľu mi mala karkovičku, ta paradni obid mi mala (Sobrance)