rôsol -u m. glejovitá hmota z org. látok na konzervovanie a úpravu pokrmov, aspik: ryba v r-e;
rôsolový príd.
rôsol -lu L -le pl. N -ly m.
rôsol glejovitá hmota z organických látok na konzervovanie a úpravu pokrmov • aspik: šunka v rôsole, v aspiku • želé (ovocný rôsol): marhuľové želé • huspenina • studeno (studené glejovité jedlo z vyvarených bravčových nožičiek, koží a mäsa) • subšt. sulc
rosol, správ. rôsol
rôsol, -u, 6. p. -e m.
1. glejovitá tekutá hmota, ktorá chladnutím tuhne; huspenina: mäsový, ovocný r.;
2. slaný roztok na konzervovanie mäsa a zeleniny;
rôsol [rô-, ro-, rú-] m 1. glejovitá tekutá hmota, kt. chladnutím tuhne: praecipitug tu solutiu z rusolem (OCh 17. st); gelatina: rosol (KS 1763) 2. slaný roztok na konzervovanie mäsa, zeleniny a i.: maszo udle bilo do rosola wmetano (ORAVA 1618); kupila se hlawatka, ktera se z ruosola uwarila, a dawala se panom exactorom (ŽILINA 1700-02); zohreg ruosol z slanini a to gjm (sviniam) teple piti dag (PL 1787); zakop nadobu w zahrade plnu ňegakeg stareg slaneg wodi aneb rosolu, wssetky do neg žiwočata zemske se poschodga (PR 18. st) F. slaný ako r. veľmi: more, kdy se rozihra, slane gest gako ruosol (KoB 1666); -ový príd k 2: tarichos: rosolowá aneb nasolená strawa, ryba; salitus: soleny, nasoleny, rosolowy (KS 1763)
rosol, rosolový p. rôsol