čárda -y čárd ž. krčma v maď. puste; pohostinský podnik na juž. Slovensku
čárda -dy čárd ž.
čárda -dy čárd ž. ⟨maď.⟩ 1. ▶ pôvodne krčma v maďarskej puste medzi Dunajom a Tisou: posedieť si, zastaviť sa v čárde; Milovali rieku Tisu. Túžili znova tiahnuť po jej brehoch plných rybárskych čárd. [J. Balco] 2. ▶ pohostinské zariadenie (zväčša) na južnom Slovensku, ktoré svojím interiérom a sortimentom jedál pripomína pôvodné maďarské čárdy: rybárska č.; č. s cigánskou hudbou; Pred zotmením sa nakrátko zastavili pri akejsi čárde, z ktorej sa ozývala hudba. [J. Puškáš] 3. hovor. ▶ (prv) cigareta zn. Čárda: pripálil si čárdu; Vyrábame štartky, čárdy a niekoľko druhov príležitostných cigariet. [Vč 1971]
čárda -y ž. ‹maď < tur < perz› krčma v maď. puste; pohostinské zariadenie na juž. Slovensku so špecifickou atmosférou a kuchyňou
čárda p. hostinec, reštaurácia1
hostinec jednoduchšie pohostinské zariadenie, kde sa podávajú nápoje a príp. i strava • pohostinstvo: staničný hostinec, staničné pohostinstvo • výčap (miestnosť, kde sa čapuje): sedieť vo výčape • hovor. al. expr. krčma: zafajčená krčma • hovor. pejor. putika (podradný hostinec) • hovor. šenk • hrub. pajzel (hostinec nízkej úrovne) • zastar.: šenkáreň (Kukučín) • šenkovňa (Vajanský) • taverna • tratória (hostinec v juhoeurópskych krajinách) • čárda (pôvodne hostinec v maďarskej puste)
reštaurácia1 pohostinský podnik, v ktorom sa podáva strava • jedáleň (podnik na spoločné stravovanie): reštaurácia, jedáleň 1. cenovej skupiny; diétna reštaurácia, jedáleň • stravovňa: chodiť na obedy do stravovne • pohostinstvo (reštaurácia nižšej triedy): staničné pohostinstvo • zastar. reštaurant • hostinec • hovor. al. expr. krčma (jednoduchší podnik na stravovanie) • motorest (reštaurácia s parkovaním a ošetrovaním motorových vozidiel) • koliba • čárda (pohostinský podnik s folklórnymi prvkami, špecialitami a pod.) • gril (špeciálna reštaurácia s grilovanými jedlami) • bufet • bar • bistro • snackbar (pohostinský podnik s rýchlym občerstvením) • vináreň (pohostinský podnik, v ktorom sa podáva najmä víno) • piváreň (pohostinský podnik, v ktorom sa podáva najmä pivo) • hovor. kantína (podnik s rýchlym občerstvením najmä v závode, v kasárňach a pod.)
p. aj hostinec, jedáleň
čárda, -y, čárd ž. (maď.) krčma na dolnozemských stepiach: Pri stole šlo ako na nejakej dolnozemskej čárde. (Taj.)