syr -a m. potrav. výrobok z mlieka upraveného kvasnými procesmi: mäkký, tvrdý, topený, ementálsky s.
● expr. mať sa ako červík v s-e dobre;
syrový príd.: s-á nátierka;
syrček -a m. zdrob.: → olomoucké s-y
syr syra L syre pl. N syry m.
syr, -a m. potravina vyrobená z mlieka určitými kvasnými pochodmi: tvrdý, mäkký s., tavený, plesňový, ementálsky, ovčí, smotanový, cibuľkový s.; hruda, hrudka s-a; Bačovia odvárali syr. (Bedn.)
● cítiť sa ako chrobák (červík) v syre mať sa veľmi dobre, žiť v blahobyte;
syrový, zried. i syrný príd.: s-á nátierka, s. koláč
syrový1 p. syr
syr [syr, s(i)er] m mliečny produkt vyrobený kvasnými procesmi: ste mi raczili wzkazati, abych Wassy Milosti plesniwy ser poslala (s. l. 1563); na salass chodiwal pre sier pansky (TRENČÍN 1659); magernička dogj a činj maslo z ssmetany a z sedleho mléka syry (:twarohy:) (OP 1685); potom mužess podpustetj mljko, s ktereho bude mocy byti syr sladky (MT 17. st); z mleka posirale[ho] syr krawy, owčy a kozy zustawa (KoA 17. st); caeseus parmensis: parmazanowy syr; caseus fistulosus: djrkowaty syr (KS 1763); hajdukom panskjm dwe hrudkj sjra okolo trjcet funtj magjce (N. SLOVINKY 1772); riby a syr cudzuzemsky pod pokutu konfisskowany odwezene a zložene magu bity (Kur 1785-96); -ový1, -ný príd: artotyra: syrowy béless; lactis massa coacti: hruda syrowá, syr; caseale: syrnica aneb syrná búda, chalupa; tyrotarichus: demykát, syrna poléwka (KS 1763); meta lactis: homulka syrowa (LD 18. st) L. s-é peniaze za syr: ma se prigaty z syrowich penezy piet zlatich (PODHRADIE 1690); -ík, -ok [-ek], -ček [-čok, -ček] 1. dem: miska 1 rozcžepena, czo sircžeky robili (ZVOLEN 1620); ja Trembacz Janoss izem u pana Niececkego kupiel masla, sirikow sa pientnoscsie slotich polskjch (BARDEJOV 1652); dano na wečeru syrček panu fogtowy (ŽILINA 1693-94); caseolus: syrček, syreček; egula: syrek, syrček, ossčipek syra (KS 1763) 2. L. bot slez nebadaný Malva neglecta: malua rotundifolia: květ, syrčeky, zelinu y koreň zsekey (TS 1771); panbowe kolačky, ssyrčoky, twarossky (LF 1791)