odležanie -nia s. kuch., potrav. ▶ technologický proces pri výrobe a spracovaní niektorých potravín, pri ktorom ponechaním na čas v pokoji nadobúdajú určité vlastnosti, obyč. lepšiu kvalitu: o. je dôležitou fázou spracovania mäsa; chuť alkoholu ovplyvňuje aj doba odležania; cesto preložte na o. do menšej plastovej misy ▷ ↗ i odležať
odležaný -ná -né 2. st. -nejší príd. ▶ (obyč. o niektorých potravinách, o nápojoch) ktorý nadobudol ponechaním na istý čas v pokoji určité vlastnosti, obyč. lepšiu kvalitu, odstáty: o. syr; odležané mäso; domáci o. orechový likér; odležané cesto vyvaľkáme; čím je slivovica odležanejšia, tým je lepšia ▷ ↗ i odležať, odležať sa
odležať sa -ží sa -žia sa -žal sa -žiac sa -žaný -žanie sa dok. zried. ▶ (obyč. o niektorých potravinách, o nápojoch) ponechaním istý čas v pokoji získať určité vlastnosti, odstáť sa, uležať sa, vyzrieť, odležať: deň vopred si nachystám cesto, aby sa odležalo; No, keď ste už tu, oprobujeme, ako sa nám odležalo lanské víno. [J. Podhradský]
odležať -ží -žia odlež! -žal -žiac -žaný -žanie dok. (čo; koľko) 1. i odležať si ▶ pre chorobu al. nevládnosť byť pripútaný na lôžko: bude si musieť o. dvojtýždňovú práceneschopnosť; v nemocnici si odležal niekoľko týždňov; Som už úplne premočený... Iste to odležím... [Š. Konkol]; Lepšie je odležať pár dní ako potom niekoľko týždňov liečiť komplikácie v dôsledku prechodenia choroby. [VNK 2003]
2. obyč. v spojeniach dať, nechať odležať ▶ ponechať istý čas v pokoji (na získanie určitých vlastností), odstáť, uležať, odležať sa: cesto necháme asi hodinu o. v chladničke; masu rozdelíme na dva bochníky a dáme o. na tridsať minút; mäso odložíme do chladničky, aby chvíľu odležalo