ocot octu m. tekutý kyslý prípravok použ. na ochucovanie al. konzervovanie potravín: kyslý ako o.
● ostať na o. nevydať sa;
octový príd.: o. obklad; chem. kyselina o-á
ocot octu m.
ocot octu pl. N octy m. ⟨lat.⟩ ▶ kyslá tekutina používaná na ochucovanie jedál al. na konzervovanie potravín, zriedený roztok kyseliny octovej: vínny, jablčný o.; výroba octu; nálev z octu a oleja; ochutiť šalát trochou octu; pridať do polievky lyžicu octu; dochutiť šošovicu octom; obchod ponúka rôzne druhy octu; do destilátu sa pridáva aj stopové množstvo kvasného liehového octu; to víno je samý, čistý o. veľmi kyslé; Sortiment je doplnený niekoľkými druhmi horčice a ochutených octov. [Sme 1996] □ balzamikový ocot koreniaca prísada pôvodom z Talianska, vínny ocot zo zahusťovaného hroznového muštu ◘ fraz. kyslý ako ocot a) (o potravinách) veľmi kyslej, príkrej chuti b) (o človeku) zle naladený, nepríjemný, neochotný; ostať/zostať na ocot a) (o dievčati) nevydať sa b) nenájsť uplatnenie, zostať nevyužitý, nepovšimnutý, byť v niečom obídený ◘ parem. z dobrého vína i ocot dobrý dôležitý je dobrý základ ▷ octík -ka pl. N -ky m. zdrob. expr.: do omáčky pridáme aj trochu octíka
octík ↗ ocot
ocot, octu m. tekutina kyslej chuti (zriedený roztok kyseliny octovej), používaná ako príchuť do jedál al. ma konzervovanie zeleniny: vínny, drevný, ovocný, stolový o.; kyslý ako o. veľmi
● zostať na o. (o dievke) nevydať sa;
octový príd.: o-á voda, o-é obklady; chem.: kyselina o-á, o-é kvasenie;
octovo i octove prísl.
ocot m. 1. csl kyslý tekutý prípravok (kupovaný v obchode) na ochutenie al. konzervovanie potravín: F skľepe ňebou̯ ocet, misela son si požiśäťi (Kokava n. Rim. RS); Horúca žinkica slatká a šalát kislej ako ocet, čo son jedou̯ (Turíčky LUČ); Šalát sa robev z octom (Trakovice HLO); Scela bi som aj ogarkvóv naložid do octu (Brezová p. Brad. MYJ); Fčelár si potre ruki octom a uš fčali naňho ňejdú, to smrdí (Súľov BYT); Kedz velka horučava, tak treba pomačadz ruki u octu, žebi pčoli barz ňeśčipali (Budkovce MCH) F. kiselí jak ocet (Lukáčovce HLO) - veľmi kyslý; ostaď na ocet (Rim. Píla RS) - nevydať sa 2. kyslá šťava z planých hrušiek al. jabĺk, využívaná ako náhrada octu kupovaného v obchode: U mojích rodzičí sme mívaľi každú zimu v bečce plánkoví ocet - do bečki sa daľi plánki aľebo plané hruški a zaľiaľi sa vodú, tá sa spravila na ocet (Papradno PB); octový príd. k 1: Čo sa pametám, ždi zme choďievaľi na ocot s_touto octovou fľašou (Pukanec LVI); Octové uharki sa ňeňi také dobré (V. Bielice TOP) L. octové víno (Pezinok MOD) - nakysnuté, pokazené víno; octoví štich (Vajnory BRA) - s príchuťou octu (o skyslenom, znehodnotenom víne)
octový p. ocot
ocot [(v)o-; -ot, -et] m tekutý kyslý prípravok z ovocných štiav používaný na ochucovanie al. konzervovanie potravín: tehdaž Antonin scze za winnj oczet d 4 (ŽILINA 1586); kotel, co se wyno wary na ocet (BYTČA 1614); commendantu masa, masla, chleby, cibule, petržlen, ocot, swiečky, facit fl 4 d 19 (KRUPINA 1684); za starodawna lidem Bohu oddaným a poswecenjm zakazal Bůh Wssemohucy, aby se od wocta, od hroznuw widawenjch y od wsselikého napoge opogneho zdržowali (SK 1697); wezmy čelydomy z lystem y s korenym a war gy w lutom octe (KLe 1740) L. w klučžiarowey swetnycy 1 uas octu cžerweneho (BYTČA 1614) s vylúhovanými liečivými prípravkami; w Norwegyi každé wjno yhned w ocet se obráti (FP 1744) zoctovatie; mass wodu merkuriálsku, genž gest ocet filozofsky (TCh 18. st) koncentrovaná kyselina octová; gestli pero čiste zamočene w octi drewenom do ňeho (do vína) zamočiš (PR 18. st) pripravenom vyluhovaním (bukového) dreva F. gestly sy z octem plny, kde med položjss? (BlR 18. st) o zlej nálade; -ný, octovný [-í], octový príd 1. majúci prísadu octu, obsahujúci ocot: w bledeg nemocy magi se patientky zdržowati od octowych pokrmuw (RT 17. st); syrup I. Oxysaccharum simplex: octowy zoft (TT 1745); z octu wino učinis, kdis ten ocet na wisussene na slunci dobre octowe drozde nalegess (PR 18. st) 2. (o nádobe) slúžiaci na výrobu al. na uchovanie octu: kotel ocztowy (BYTČA 1606 E); aby nowy mistr udelal ocztowy džban (TRNAVA 1635); k pečenyam se prydawagj na misstičkach neb octowjch nadobkach omačky, ssalat, retkewe (KoB 1666); acetabulum: ocetnj nádoba (FO 1737); acetabulum: octownj nádoba (CL 1777)
ost p. ocot