mäso, -a, mias str.
1. svalové časti živočíšneho organizmu, používané obyč. ako potrava: hovädzie, bravčové, teľacie, konské, kuracie, rybacie m.; surové, varené, pečené, mrazené, údené m.; chudé m. bez tuku (op. tučné); ľahké, biele m. teľacie al. z hydiny; ťažké mäsá bravčovina, divočina pikantne pripravená; chovať (napr. husi) na m.; hovor. živé m. otvorená rana
● človek z m-a a krvi skutočný, nie bez chýb; postava bez krvi a m-a neživotná (napr. v románe); slová ukované z mäsa a krvi (Urb.) burcujúce; lacné mäso, riedka polievka (prísl.) zo zlého materiálu nemožno vytvoriť kvalitný výrobok;
2. hovor. dužnatá hmota plodov, dužina: jablko s chutným m-om;
3. typ. slang. stĺpik olova, na ktorom je odliatok písmena;
mäsový príd.
1. z mäsa vyrobený: m-é výrobky, konzervy; m-á polievka;
2. s mäsom súvisiaci: m-é hospodárstvo, m. priemysel; m-á múčka druh organického umelého hnojiva; m-é plemeno dobytka chované na mäso;
3. červený ako mäso, mäsovočervený: m-á farba;
mäsko, -a str. zdrob. expr.;
mäsisko, -a str. zvel. expr. hlavne o starom, tvrdom mäse i o veľkom množstve mäsa