lieh -hu m. ⟨nem.⟩ ▶ horľavá tekutina ostrej vône a štipľavej chuti, vznikajúca pri alkoholickom kvasení sacharidov al. vyrábaná synteticky, etanol, etylalkohol; alkohol: konzumný l.; čistiť škvrnu liehom; vyrábať l. z melasy, z raže; v pohraničných oblastiach chytili pašerákov liehu; Kôrky pomarančov sa macerujú v čistom alkohole, čím sa prchavé zložky rozpustné v liehu uvoľňujú. [InZ 2000] □ chem., tech. surový lieh 90- až 95-percentný lieh, z ktorého sa odstraňujú nebezpečné látky; denaturovaný lieh, technický lieh zbavený svojich prirodzených vlastností pridaním benzínu a metanolu a používaný na technické účely; pevný lieh pevná horľavá hmota, palivo do prenosných varičov; ropný lieh palivo do pretekárskych áut; potrav. vínny lieh destilát z prírodného vína, brandy, vínovica □ čierny lieh nezdanený lieh, vyrobený oficiálnymi al. neoficiálnymi výrobcami bez odvedenia spotrebnej dane; dávať, ukladať niečo do liehu konzervovať organický preparát ◘ fraz. expr. byť naložený v liehu (o človeku) byť opitý