kvasenie -nia -ní s.
kvasenie -nia s. 1. potrav., chem. ▶ premena zložitých organických látok na jednoduchšie pôsobením bielkovinových látok (enzýmov) al. kvasiniek (jednobunkových mikroorganizmov): octové k.; druhotné, hlavné k.; k. cukrov, muštu; čas, proces, štádium kvasenia; jedlo podlieha kvaseniu; kvasením vzniká, vyrába sa lieh; zastaviť k.; alkoholové k. premena sacharidov pomocou kvasníc na etanol; mliečne k. proces, pri ktorom vzniká kyselina mliečna (využíva sa napr. pri výrobe kyslej kapusty) 2. expr. ▶ stav napätia, nepokoja spojený s procesom hľadania nových ideí: duchovné, politické, tvorivé k.; Chcela by si vedieť, ako dnes vnímam šesťdesiate roky - ako kvasenie, miešanie a pulzovanie literatúry. [I. Kadlečík] ▷ ↗ i kvasiť, kvasiť sa
kvasenie, -ia str.
1. chemický pochod pri rozklade organických látok, kysnutie: alkoholické, octové, mliečne k.;
2. revolučné, myšlienkové vrenie: politické k. (Kuk.)
kvasenie s. vin. proces premeny muštu na víno: Kvaseňia je také, čo pri ňom hruozno, mláto, tem zákvas nadobúda barvu (V. Krtíš MK); Pri búrlivém kvasení mušt len tak šuščí (Hor. Orešany TRN) L. druhé kvasení (Pata ŠAĽ) - obnovené jarné kvasenie vína
kvasenie s kvasný proces: na kwaseni cwikly octu poudruha ziagtlia (KRUPINA 1685); fermentatio: kwasenj, zakwasenj, zakysanj (KS 1763); fermentatio: kvaseni (LD 18. st)