kotleta -y -liet ž. rezeň z karé al. krkovičky, rebierko: bravčová k.
kotleta -y ž. ‹f›
1. rezeň mäsa na rebierku; kuch. pokrm z neho pripravený: vyprážaná bravčová, teľacia k.
2. obyč. mn. k-y (podľa mužskej módy) prúžiky vlasov vybiehajúce zo spánkov do tváre, bokombriadky
bokombrada zarastené miesta medzi lícami a ušami • kotleta: nechal si zastrihávať bokombrady, kotlety • zastaráv. pajes: ortodoxní Židia nosia pajesy • subšt. pajchle
kotleta 1. rezeň z karé al. krkovičky • rebierko: bravčová kotleta, bravčové rebierko
2. p. bokombrada
kotleta, -y, -liet ž. kuch. pečené al. vyprážané rebierko;
kotletka, -y, -tiek ž. zdrob. expr.
(jedna) kotleta; (bez) kotlety; (ku) kotlete; (vidím) kotletu; (ó) kotleta!; (o) kotlete; (s) kotletou;
(tri) kotlety; (bez) kotliet; (ku) kotletám; (vidím) kotlety; (ó) kotlety!; (o) kotletách; (s) kotletami;