jogurt -u m. zakvasený a zahustený výrobok z pasterizovaného mlieka
jogurt -tu pl. N -ty I -tmi m.
jogurt -tu pl. N -ty I -tmi m. ⟨tur.⟩ ▶ ľahko stráviteľný kyslomliečny výrobok zo zahusteného mlieka skvasený pôsobením špeciálnych baktérií: ovocný, smotanový j.; biely j. bez prísad; j. s jahodovým džemom; j. s probiotickou kultúrou posilňujúcou obranyschopnosť organizmu; kupuje len nízkotučné jogurty; Už sa bála, že ostane trčať doma - bez novín a bez jogurtu, bez jej ranných radostí. [D. Dušek]
jogurt -u m. ‹tur› potrav. mlieko čiastočne zahustené a skysnuté zákvasom obsahujúcim špeciálny druh baktérií mliečneho kvasenia: ovocný j. so zaváraninou al. kúskami ovocia; biely j. bez zaváraniny;
jogurtový príd.: j-é mlieko
jogurt, -u m. mliečny pokrm pripravovaný kvasením vareného mlieka pomocou zvláštnych kvasiniek