gril -u m.
1. (elektr.) zariadenie na pečenie jedál bez tuku (priamym žiarením)
2. špeciálna reštaurácia s grilovanými jedlami
gril -lu L -le pl. N -ly m.
gril -lu L -le pl. N -ly m. ⟨angl. ‹ fr.⟩ 1. ▶ zariadenie s roštom al. ražňom na opekanie mäsa, rýb, zeleniny a pod. sálavým teplom z rozžeraveného drevného uhlia al. kovovej špirály: elektrický, záhradný g.; sporák s grilom; upiecť kura na grile; mäso pečené na grile 2. ▶ reštaurácia, v ktorej sa pripravujú a podávajú grilované jedlá: zájsť na obed do grilu
gril -u m. ‹a < f›
1. zariadenie s roštom, s ražňom na úpravu potravín, najmä mäsa, opekaním na priamom ohni al. pôsobením iného priameho zdroja tepla (grilovaním)
2. špeciálna reštaurácia, kde sa najmä takéto jedlá pripravujú a podávajú;
grilový príd.
gril p. reštaurácia1
reštaurácia1 pohostinský podnik, v ktorom sa podáva strava • jedáleň (podnik na spoločné stravovanie): reštaurácia, jedáleň 1. cenovej skupiny; diétna reštaurácia, jedáleň • stravovňa: chodiť na obedy do stravovne • pohostinstvo (reštaurácia nižšej triedy): staničné pohostinstvo • zastar. reštaurant • hostinec • hovor. al. expr. krčma (jednoduchší podnik na stravovanie) • motorest (reštaurácia s parkovaním a ošetrovaním motorových vozidiel) • koliba • čárda (pohostinský podnik s folklórnymi prvkami, špecialitami a pod.) • gril (špeciálna reštaurácia s grilovanými jedlami) • bufet • bar • bistro • snackbar (pohostinský podnik s rýchlym občerstvením) • vináreň (pohostinský podnik, v ktorom sa podáva najmä víno) • piváreň (pohostinský podnik, v ktorom sa podáva najmä pivo) • hovor. kantína (podnik s rýchlym občerstvením najmä v závode, v kasárňach a pod.)
p. aj hostinec, jedáleň