maslo, -a, -siel str.
1. polotuhý živočíšny tuk získaný mútením al. odstreďovaním smotany, obyč. z kravského mlieka: sedliacke, mliekárenské m.; čajové m.; topené, solené m.; chlieb s m-om natretý maslom; hruška ako m. s jemnou mäkkou dužinou; človek ako m. dobrý, mäkký, poddajný; reči ako m. úlisné
● niečo ide ako po m-e hladko, ľahko, bez prekážok; pejor. mať m. na hlave o ľuďoch, ktorí sa v minulosti previnili;
2. rozličné druhy výrobkov podobných maslu: kakaové m. tuk získaný pri výrobe práškového kakaa; neodb. rastlinné, umelé m. rastlinný, umelý tuk; výtv. maliarske m. druh maliarskej hmoty z roztopenej živice, vosku a jemného oleja; chem. antimónové m. jedna zo zlúčenín antimónu; cínové m. chlorid cíničitý rozriedený malým množstvom vody;
maslový príd.
1. robený na masle, s maslom, obsahujúci maslo: m-á zápražka, m-é cesto; m-é rožky a) natreté maslom; b) z maslového cesta;
2. určený na výrobu al. úschovu masla: m. mútovník;
3. maslu podobný: m-á farba;
masielko, -a i masielce, -a str. zdrob. expr.