kyseľ -ľa m. region. ▶ kyslá, zápražkou zahustená polievka (mliečna, zemiaková, kapustná a pod.): pripravovať vianočný k.; variť k. s hubami; na večeru mali k.
kyseľ -a m. ‹r› kuch. rus. al. poľ. pokrm z ovocnej šťavy al. mlieka zahustený škrobovou múčkou
kyseľ, -a m. kraj. druh kyslej polievky
● Je mu ani na muche v kyseli (Kuk.) veľmi dobre
kyseľ m. 1. strsl kyslá, zápražkou zahustená polievka (mliečna, zemiaková, kapustná ap.): Do kiseľa sa dalo mľieko, ocot, cesnak a jedlo sa to z omočienkama (Pečenice LVI); Kiseľ bou̯ sobotu (Dol. Rykynčice KRU) F. ma_ca ako mucha f kiseľu (Rim. Sobota) - byť v zlom položení 2. lipt koláč z prvého mlieka po otelení: kiseľ (Jakubovany LM) 3. novohr voda z kyslej kapusty: kiseľ (Turíčky LUČ) 4. spiš jedlo z cmaru a múky: kiśeľ (Studenec LVO)
kyseľ m skysnuté, kyslé mlieko: namjsto sladkeho mleka zwary, kysela y gine twrde gjdla predložila (SP 1696); komu se noha zapaluge z čerwenosty synalu, kyselem obkladag (HL 17. st); x. pren pejor on nie ge zeman, ale kisel, kurweg matiera sin (TURIEC 1643) niktoš P. atpn Johannis Kyssel (v Keviciach 1460); Gaspar Kyzzel (v Selciach 1505); a domino Petro Kisel (JELŠAVA 1593)