čokoláda -dy -lád ž. ⟨indián.⟩ 1. ▶ potravinový výrobok, ktorého základom je kakao, cukor a tuk: mliečna, horká, plnená č.; oriešková, mandľová, sójová č.; dia č. s umelými sladidlami; č. na varenie; zmäknutá, roztopená, strúhaná č.; tabuľka, tablička čokolády; keksy obliate, poliate, ozdobené čokoládou; banány, mandle, višne v čokoláde; Predstavovala si, že bude predávať v obchode. Samé nugátové čokolády, biele zamúčené chleby, rumové pralinky. [G. Rothmayerová]
2. ▶ nápoj pripravený z čokoládovej múčky al. z nastrúhanej čokoládovej hmoty: horúca, voňavá č.; varená č. so smotanou; objednať si pohár čokolády so šľahačkou
3. hovor. ▶ hnedá farba (opáleného tela): Nabrali sme červene aj čokolády, dovolenkovali, oddychovali, dobre to padlo. [Vč 1973]
◘ fraz. hnedý ako čokoláda tmavohnedý
▷ čokoládka -ky -dok ž. zdrob.: reklamné čokoládky; Tetušky a ujkovia s dobrým úmyslom napchávajú deti čokoládkami a cukríkmi. [Pc 1999]